Du är här:
Start

Nyheter

2017-06-22
Så arbetar vi för att minska spridningen av mikroplast från konstgräsplaner

Att mikroplaster sprids i miljön är ett problem som uppmärksammas allt mer. Under de närmsta åren testas ett antal åtgärder för att minska spridningen av mikroplaster från Göteborgs Stads konstgräsplaner, bland annat nya alternativa material.

I Göteborgs Stad finns 69 konstgräsplaner. Merparten ägs av idrotts- och föreningsförvaltningen och resten av föreningslivet. En traditionell konstgräsplan består av gummigranulat som i sin tur innehåller mikroplaster. Med tiden sprids gummigranulatet med regnvatten, snöröjning och spelare till dagvattenbrunnar och omgivande natur.

Närmsta åren blir en testperiod
Idrotts- och föreningsförvaltningen arbetar för att minska spridningen av mikroplaster. Hur detta görs på bästa sätt går inte att säga i dagsläget då erfarenheten kring detta, både nationellt och internationellt sett, är ganska liten.

De närmsta åren testas och utvärderas ett antal åtgärder:

  • Vid ny- och ombyggnation av konstgräsplaner prövas andra mer miljövänliga material, exempelvis naturmaterialet kork.
  • För att minska spridningen av gummigranulat från befintliga planer införs nya skötselrutiner samt minskad snöröjning och fällor installeras i dagvattenbrunnar.
  • Miljöproblematiken kring konstgräs utreds vidare, exempelvis genom att kartlägga hur mycket gummigranulat som försvinner från planerna samt utreda miljökonsekvenserna med de alternativa konstgräsmaterialen.

Liknande insatser på föreningsägda planer på sikt
Åtgärderna genomförs i ett första skede på de planer som idrotts- och föreningsförvaltningen äger och sköter, men på sikt kan Göteborgs Stad kräva att liknande insatser görs även på konstgräsplaner som föreningar byggt själva med hjälp av bidrag och kommunal borgen. Det kan handla om skötselrutiner eller vilka material som får användas vid om- och nybyggnation av konstgräsplaner.

Aktuellt Prenumerera på nyheter i RSS format
  • Inga nyheter